Bezoekers Ploegendienst kunnen telefoon opladen met autostroom

Bezoekers van het Ploegendienst Festival in Breda kunnen op 3 en 4 juli hun mobiele telefoon laten opladen met stroom uit een elektrische auto. Dankzij het Europese project AirQon krijgen de bezoekers hun telefoon opgeladen terug.

Op Ploegendienst is AirQon zowel voor als achter de schermen aanwezig. De bezoekers kunnen hun telefoon laten opladen. Met behulp de stroom van een elektrische auto krijgen bezoekers  hun telefoon  opgeladen terug. Hierdoor krijgt de bezoeker inzicht in de mogelijkheden van AirQon. Achter het podium (‘backstage’) worden ook elektrische auto’s gebruikt om stroom te leveren voor het evenement.

Vanuit AirQon  wordt op die manier ervaring opgedaan voor de verdere kennisontwikkeling binnen het project. Hierbij kan gedacht worden aan het bijhouden van het stroomgebruik, de aan- en afvoer van auto’s en de technische communicatie tussen auto en ontlader. Met uiteindelijk  als doel  dieselgeneratoren die buitenevenementen van stroom voorzien te vervangen door duurzame en schonere alternatieven en daarmee een betere luchtkwaliteit.

Wethouder Daan Quaars hierover: “Gaaf dat Ploegendienst als een van de eerste grote evenementen na de coronacrisis weer door kan gaan dit jaar. En hartstikke mooi dat je als bezoeker je mobieltje kunt opladen met stroom uit een elektrische auto. Zo kun je lekker met iedereen verbonden blijven. Door het inzetten van elektrische auto’s van bij voorkeur bezoekers slaan we twee vliegen in een klap. De bezoeker komt op een duurzame manier naar het evenement. En de auto wordt vervolgens ingezet als stroomvoorziening. We willen als gemeente generatoren op festival tot een minimum beperken. En in de toekomst hebben we ze misschien zelfs wel helemaal niet meer nodig!.”

De gemeente Breda wil de ervaringen die worden opgedaan in het project AirQon gebruiken om uiteindelijk te groeien naar een duurzame festivalstad. Dat is ook vastgelegd in de Evenementennota van de gemeente Breda.

Europese bijdrage
AirQon wordt mede gefinancierd door het European Regional Development Fund via het Urban Innovative Actions programma (UIA). Samen met negen partners in het project waaronder Kairos, de organisator van Ploegendienst, richt AirQon zich op het leveren van duurzame energie door het inzetten van elektrische auto’s.