De 10 van AirQon: Anneke van Wieren

In AirQon werken 10 partijen samen met als ultieme doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wie zijn die partners? En waarom doen ze mee met AirQon? Vandaag stellen we je voor aan Anneke van Wieren van Stichting Popfestival Breda Barst. 

“Breda Barst vindt al bijna 25 jaar plaats op een heel bijzondere, maar ook wat kwetsbare locatie in hartje Breda. Namelijk in het oude, historische Park Valkenberg. Dat is voor veel bezoekers, ook van buiten Breda, heel aantrekkelijk natuurlijk, maar schept zeker ook verplichtingen. Wij moeten het park na afloop weer zo schoon en gebruiksklaar opleveren. En bij een gratis festival als het onze moet je dan creatief zijn ”, vertelt Anneke van Wieren van Stichting Popfestival Breda Barst.

 Verantwoordelijk

“Doordat Breda Barst gratis toegankelijk is, komen er bezoekers van 0 tot 90 jaar. Al die mensen drinken wat en gooien hun beker ergens weg. Dat hebben we altijd willen voorkomen. We hebben het park immers een weekend in bruikleen van de stad. Dan moet je het weer voor alle Bredanaars en bezoekers bruikbaar opleveren op maandag. Doordat het gratis toegankelijk is, hebben we te weinig budget om een duurzaam bekersysteem te kunnen bekostigen. De vele plastic bekers laten we tot nu toe verzamelen door veel kinderen en jongeren, die daar wat mee kunnen verdienen. Er staan ook veel grote kliko’s, zeker bij het foodgebied waar je je afval gescheiden kunt wegdoen. We hebben wel eens geëxperimenteerd met biobekers, maar die mochten niet bij het gft, dus dan werd het vanzelf restafval. Dat schoot niet op natuurlijk. Met extra subsidie hopen we zelf bekers te kunnen aanschaffen die kunnen worden hergebruikt. Daarover zijn we in gesprek.”

 Elk jaar duurzamer

“Op het gebied van duurzaamheid gaan we steeds meer kijken naar het gebruik van licht en elektriciteit. Gloeilampen laten we vervangen door ledverlichting. We zijn ook actief betrokken bij AirQon. In 2019 hebben we bewust een ecomarkt met duurzame ondernemers georganiseerd. Met een 3d-printer kon je plastic bekertjes laten omvormen tot bijvoorbeeld een sleutelhanger of oorbel.

’s Avonds hebben we de dieselgeneratoren afgekoppeld en hebben we de stroom gehaald van het AirQon-batterijpakket. Daarmee kon de horeca voor koeling en verlichting voor de horeca via elektrische auto’s worden gegenereerd. Die stonden op en buiten het park. Het is nu nog een kleinschalige eerste stap met weinig elektrische auto’s, maar ons doel is om helemaal via batterijstroom te kunnen werken, het liefst nog met waterstof. Ook backstage en op het podium.

We zijn ook onderdeel van een onderzoek- en experimenteerfase om te leren ondervinden wat en hoe dingen werken om ons popfestival duurzamer te maken. Zo dragen we bij aan een wereldwijd probleem en dat is heel erg de moeite waard. Daar voelen we ons samen verantwoordelijk voor bij Breda Barst.”