De 10 van AirQon: Bart van den Born

In AirQon werken 10 partijen samen met als ultieme doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wie zijn die partners? En waarom doen ze mee met AirQon? Vandaag stellen we je voor aan Bart van den Born van de Nissan-dealer Van den Born Breda.

 Nissan: van voorloper naar koploper

“In 2008 was er nog geen vraag naar elektrische auto’s, laat staan een infrastructuur voor opladen. Nissan was een van de eerste merken met elektrische auto’s en met een eigen oplaadnetwerk. Vijf jaar geleden werd daar de functie van het terugleveren van stroom aan toegevoegd. Onze toekomstvisie is dat elektrische autobezitters straks in de daluren opladen en in piekuren via ontlading bijdragen aan de stroomproductie”, zegt Bart van den Born van de Bredase Nissan-dealer Van den Born Breda.

 Pionieren

“Toen Nissan begon met de eerste elektrische auto sprak daar durf uit om te innoveren. Bedenk dat er nergens op de wereld een klant was voor dit type auto. Laat staan oplaadvoorziening. In Nederland zijn we met zes andere dealers begonnen om een ‘Nissan Leaf’-netwerk op te bouwen met snelopladers. Dat is later uitgegroeid tot een landelijk dekkend netwerk, omdat alle dealers meededen. Klanten konden bij alle Nissangarages hun batterij opladen. Sinds een paar jaar kun je bij steeds meer tankstations langs de weg terecht. In die tijd is ook vraag van de markt naar elektrische auto’s gegroeid. Sterker nog, door onder andere de besluitvorming van de EU is elektrisch rijden de nabije toekomst en wordt er enorm in geïnvesteerd.”

 Ontlading

“Een andere innovatie was het idee om de batterij van auto’s te kunnen ontladen om andere functies van stroom te voorzien. Daarmee wordt een auto veel meer dan een vervoersmiddel. De nog wat futuristisch klinkende visie van Nissan is dat over een aantal jaren auto’s autonoom naar parkeerterreinen buiten de stad rijden en daar ’s nachts hun batterijen opladen. Overdag kan de buffer aan batterijstroom extra worden benut voor andere doelen dan autorijden.

Die ontladingsfunctie heeft Nissan als een van de weinige merken al snel geïmplementeerd, bijvoorbeeld in het model LEAF en in de bedrijfswagen e-NV200.  Deze laatste gebruiken we al twee jaar bij AirQon voor allerlei experimenten. Op dit moment nog kleinschalig, bijvoorbeeld voor het opladen van mobiele telefoons op festivals. Die testfase is heel belangrijk om twee redenen: je wilt niet dat er iets misgaat tijdens een drukbezocht evenement en je wilt sympathie genereren bij mensen die nog weinig affiniteit hebben met elektrisch rijden. Niet alleen vanwege de milieu- en klimaataspecten, maar ook door die extra ontladingsfunctie hebben we al veel interesse opgewekt bij deze mensen. Je merkt aan alles dat dit de toekomst is.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]