De 10 van AirQon: Johan Janse

In AirQon werken 10 partijen samen met als ultieme doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wie zijn die partners? En waarom doen ze mee met AirQon? Vandaag stellen we je voor aan Johan Janse van Buurauto.

 

Elektrische deelauto’s maken de leefomgeving ruimer, groener en aangenamer 

‘Al in 2016 begonnen we in Breda en Amersfoort met het concept van Buurauto: mensen dicht bij huis laten ervaren dat elektrische deelauto’s efficiënter, veelal goedkoper en flink milieuvriendelijker zijn. Elektrisch rijden was toen nog niet erg bekend en de aanschaf van zo’n auto erg duur. Je moet er niet over blijven praten met elkaar, maar het in de praktijk toepassen. Mobiliteit begint vanuit je woning. Deel een auto daarom met de mensen die je kent. Dat was ons uitgangspunt. Tot de coronacrisis ging het crescendo, met uiteindelijk 65 deelauto’s in heel Nederland”, aldus verkeersexpert Johan Janse van Buurauto. 

“Als startup konden we de kosten van een vrijwel stilstaand wagenpark niet lang dragen en toen hebben we het overgedragen aan MyWheels. Dat is een organisatie die al 20 jaar geleden is ontstaan vanuit een community-gedachte. Dat spreekt ons aan.

Wij zijn zelf verdergegaan als adviseurs op het gebied van (deel-)mobiliteit. We geven advies vanuit de praktijk en onze ervaring met elektrisch rijden. De afgelopen jaren is op dit gebied veel onderzocht. Zo weten we dat 1 deelauto 3 tot 14 andere auto’s kan vervangen. Veel auto’s staan in de praktijk 90/95% van de tijd nutteloos stil. Ze nemen alleen maar ruimte in en bederven het straatbeeld. En als ze rijden, beïnvloeden ze het milieu en klimaat negatief. Als je met elke deelauto gemiddeld 10 auto’s kunt vervangen, wordt het stedelijk gebied weer veel leefbaarder. Bedenk dat veel mensen nog geen 10.000 km per jaar rijden en dan is een deelauto al snel goedkoper. 

Behalve bij zonne-energie en duurzaamheid voelde ik me ook meteen betrokken bij het idee van AirQon. Zoals gezegd, zijn de meeste auto’s op de wereld dode dingen. Ze staan meestal niks te doen, behalve ruimte innemen. Als je auto’s gebruikt voor energieopslag en -teruggave, zijn ze ook als ze niet rijden heel nuttig. En helemaal als je die elektriciteit opwekt met bijvoorbeeld een zonnedak, waarop je de auto aansluit. Wij hebben onze auto’s meteen beschikbaar gesteld voor gebruik bij evenementen waar AirQon bij betrokken was. Zelf zijn we aan de slag gegaan met een elektrische buurtbarbecue. Dan zien deelnemers meteen heel laagdrempelig wat dit principe van AirQon in de praktijk kan betekenen in ieders leven.

Mijn droom is dat elektrische auto’s onderdeel worden van het elektriciteitsnet. Stel je eens voor dat in 2030 van de 2 miljoen elektrische auto’s 1/8 deel (250.000 auto’s) stroom terug levert. Dan genereert dat bijna net zoveel capaciteit als een kolencentrale. Op die manier belast je het net dus niet, maar versterk je het. Met 9 miljoen elektrische auto’s (het aantal personenauto’s die we nu met z’n allen bezitten) heb je dus een gigantische opslagcapaciteit beschikbaar waar je veel van wind- en zonne-energie in kwijt kunt.  Zo worden elektrische auto’s een zeer productief onderdeel van de energietransitie. Met meer deelauto’s creëer je ook nog eens extra veel groene en duurzame leefruimte. Een win-win situatie voor iedereen.”