De 10 van AirQon: Stephan La Haye

In AirQon werken 10 partijen samen met als ultieme doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wie zijn die partners? En waarom doen ze mee met AirQon? Vandaag stellen we je voor aan Stephan La Haye van Stichting Beheer Publieke Faciliteiten.

Stichting Beheer Publieke Faciliteiten kiest voor duurzame oplossingen. 

“Wij zijn een non-profitorganisatie die zorgt voor duurzame energieoplossingen in de buitenruimte. Die oplossingen moeten schoon, veilig, duurzaam en makkelijk toegankelijk zijn. Dat betreft niet alleen toepassingen tijdens evenementen en festivals, maar ook het schrijven van een gemeentelijke visie waarin we uiteenzetten hoe je van een generator naar schone stroom kunt gaan. Dat terrein heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in heel het land”, vertelt Stephan La Haye van Stichting Beheer Publieke Faciliteiten. 

Batterij op wielen

“Al een paar jaar ben ik aan het bedenken hoe je alternatieve, schone stroomvoorzieningen kunt inzetten in de buitenruimte. Naast de 4 grote steden staat Breda in onze top-10. Hier zijn we in 2017 in aanraking gekomen met de organisatie van Koningsdag. Dat is zo’n typisch evenement dat maar 1 dag duurt en waarvoor een mobiele stroomvoorziening ideaal is. Destijds waren batterijsystemen relatief duur, zeker als je ze moest laten maken. Ik ontdekte dat het meteen een stuk handiger en goedkoper was als er 4 wielen en een stuur aan zaten. Zo ontstond het idee om elektrische auto’s te ontladen voor dit soort events.

In samenwerking met de Gemeente Breda hebben we gepitcht voor dit unieke idee in Malmö en kregen we er subsidie voor. Vanwege mijn technische kennis vervul ik nu een trekkersrol op dit gebied.” 

AirQon heeft de toekomst

“De naam ‘AirQon’ is een beetje een acroniemgrap. We zochten een celebrity om het idee te promoten en dachten even aan Nicolas Cage van de foute film ‘Con air’. De naam Aircon was al bezet, dus toen ontstond heel speels AirQon.

Op dit moment twijfelt niemand er meer aan dat het benutten van elektrische auto’s voor andere doeleinden dan alleen vervoer een grote toevlucht zal nemen. Vergelijk het met de eerste mobiele telefoon. Daar kon je alleen mee bellen. Moet je nou eens kijken wat je er allemaal mee kan. Diezelfde transformatie zul je bij de auto zien. Er zit inmiddels zoveel stroom in dat je er een dag of 3 een huishouden op kunt laten draaien. Over een paar jaar rijdt iedereen elektrisch en men zal zich snel realiseren dat die auto tegelijk een groot stroompotentieel omvat. Ik ben ervan overtuigd dat veel eigenaren dat gaan benutten. Je kunt nu al een straatfeest organiseren als je één elektrische auto neerzet en ontlaadt. AirQon faciliteert deze oplossing, zorgt dat dit stroompotentieel breed bekend wordt en straks volkomen logisch wordt voor mensen. Energie is niet schaars, als je de juiste, schone bronnen maar effectief benut. AirQon wijst je daarbij de weg en maakt van individuen stroomleveranciers.”