‘Procescoördinator wagen- en machinepark gemeente Breda’ is de officiële naam van zijn functie. Een hele mond vol. Maar Patrick Visser is samen met collega Jurgen Rennen dan ook medeverantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van 250 auto’s en lichte bedrijfswagens, 63 vrachtwagens en ruim 5.000 stuks materieel, variërend van bladblazers tot sneeuwschuivers en mobiele wegafzettingen.
“We hebben op dit moment naast 2 vuilnisauto’s die op waterstof rijden, ongeveer 30 volledig elektrische auto’s”, steekt Patrick van wal. “Als we nieuw materieel aanschaffen is onze intentie om te kiezen voor de meest duurzame oplossing. Maar het gebruik is altijd leidend. En geld speelt uiteraard ook een rol. Zo hebben we onlangs gekeken naar een nieuw voertuig voor onze ‘winterdienst’. Dat moet vanwege de weersomstandigheden als het voertuig wordt ingezet een vierwiel-aangedreven auto zijn. Dat kan wel elektrisch, maar dat loopt zo in de papieren dat we in zo’n geval toch kiezen voor een andere oplossing. Van het geld dat we daarmee uitsparen kan ik een hele partij elektrische bladblazers aanschaffen”, aldus Patrick.
De keuze voor deelname aan AirQon was een vanzelfsprekende. “We zijn niet voor niets een duurzame gemeente”, vervolgt Patrick. “Los van ons wagenpark dat we kunnen inzetten willen we ook het goede voorbeeld geven en laten zien dat je voor een heleboel dingen geen aggregaat nodig hebt. De podiumwagen die Afvalservice heel vaak gebruikt wordt helemaal door AirQon van stroom voorzien. Binnenkort krijgen we ook een losse ‘AirQon-box’. Dan gaan we een van de mobiele schaftketen die onze collega’s van de afdeling Toezicht en Handhaving gebruiken in de wijken en bij evenementen duurzaam van energie voorzien. Die collega’s rijden al met een elektrische auto, dus het is alleen nog maar een kwestie van inprikken”.
“AirQon is zijn tijd ver vooruit en laat techniek zien die nog niet de norm is”, vertelt Patrick. “Ik kan me goed voorstellen dat het losse apparaat dat we nu gebruiken in de nabije toekomst gewoon standaard in iedere elektrische auto zit. Dat is goed nieuws, want hoe meer elektrische auto’s er zijn, des te minder aggregaten we nodig hebben. En dat is beter voor iedereen”.
Plannen en ideeën heeft Patrick nog volop. “We hebben sinds een tijdje ook het materieel van onze collega’s van de sociale werkvoorzieningsorganisatie Atea Groep in beheer gekregen. Daar zitten onder andere 30 schafketen bij. Wat mij betreft gaan die allemaal elektrisch. We hebben de voertuigen ervoor om dat te doen. En als het moet kunnen we ook heel Breda Barst (popfestival) van stroom voorzien met onze elektrische auto’s”, besluit Patrick met een knipoog.