Winactie duurzame EV-taxirit succes!

Kairos Events organiseerde een social media giveaway, waarmee de winnaar een gratis EV-taxirit naar en van hun Ploegendienst Festival kon winnen. Dat werd een enorm succes.

Kairos Events is een bedrijf uit Breda (NL), dat zich toelegt op de organisatie van evenementen, festivals en andere sociale optredens. Een van hun meest populaire Events is het Ploegendienst Festival, dat door meer dan 37.000 mensen werd bijgewoond. Daarom levert het partnership van Kairos Events in AirQon waardevolle ervaringen op over maatschappelijke betrokkenheid, eindgebruikersparticipatie en praktische implementatie.

Een van de ‘best practices’, is het organiseren van een ‘social media giveaway’ met als doel de aandacht van jongeren en festivalgangers voor AirQon te trekken. Het idee komt voort uit het belang van vervoer voor de bezoekers van evenementen. Een belangrijk deel van de bezoekerservaring is namelijk het vervoer van en naar een evenement en de parkeermogelijkheden. Bovendien kan het tegelijkertijd de keuze om uiteindelijk te beslissen om wel of niet aanwezig te zijn, ernstig beïnvloeden.

Tijn Kapteijns (Kairos Events): “Met deze winactie hebben we gezorgd voor een gastvrije, onbezorgde beleving waarbij het vervoer verzorgd werd door de organisator van het event. Deze ultieme beleving zorgde ervoor dat de winnaar van deze actie zich geen zorgen hoefde te maken over het vervoer van en naar het festival. Zo kon hij/zij zich uiteindelijk onderdompelen in de beleving van het festival.”

Het idee: de EV taxi
De winnaar van de social media actie wint een duurzame EV taxirit van en naar het festival. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met AirQon; het consortium levert een elektrische auto en een chauffeur: de EV-taxi. Voordat het festival begint, wordt de winnaar opgehaald door de elektrische auto en wanneer het festival is afgelopen, wordt hij/zij naar huis gebracht.

Tijn Kapteijns hierover: “We lanceerden de winactie in 2019 en het was een succes. Het was een goede manier om deze service voor festivals te promoten en aan te bieden. De toegevoegde waarde is buitengewoon. Ik weet zeker dat we het zullen herhalen”.

De online winactie op Facebook bestond uit een social media campagne waarin mensen konden reageren op een post waarin ze vertelden waarom ze deze duurzame EV taxirit wilden winnen en met wie ze de rit zouden delen. De deelname was een succes: 120 mensen deden mee op Facebook en de winactie werd gewonnen door één persoon die de kans kreeg om maximaal drie vrienden uit te nodigen om mee te rijden.

Het bleek een onvergetelijke ervaring voor de winnaar. En was heel positief voor de organisatie van het evenement. De duurzame taxirit is een extra, exclusief onderdeel voor de bezoeker dat zeer gewaardeerd wordt. Daarnaast kan het worden gebruikt voor communicatie- en marketingactiviteiten, waardoor een positief, modern en slim beeld van het evenement wordt geschetst. Goed beeldmateriaal hiervan met foto’s, video en dergelijke  vergroot het maatschappelijk bewustzijn. Daarnaast werden zowel de organisatoren als de winnaar geïnterviewd om hun directe indruk van het initiatief te krijgen.

De ervaring met deze proef versterkt het doel van AirQon als een ‘crowd-powered’ energiebron op basis van een groene, duurzame mobiliteitsoplossing. Het biedt een innovatief voorbeeld dat kan leiden tot een nieuw businessmodel. Vanwege het succes van deze proef is Kairos Events zelfs geïnteresseerd om het te herhalen en op grotere schaal te doen, met meer winnaars en elektrische auto’s in de toekomst.

De EV-taxi is dan ook een goed voorbeeld van een actie voor een breed scala aan evenementen, niet alleen op Bredase schaal, maar ook op landelijk niveau. De winactie draagt in belangrijke mate bij aan de totaalbeleving van het evenement. Ende organisatoren kunnen op een andere manier laten zien dat zij zo groen en gastvrij mogelijk proberen te zijn. Dit zijn argumenten waar Kairos Events altijd naar op zoek is .

Genieten van de ervaring
De winnaar wist uiteindelijk via een Facebook-bericht van de rit met de EV-taxi. Toen ze eenmaal had gewonnen, moest ze via e-mail contact opnemen met Ploegendienst Festival, zodat de details over de rit met de EV-taxi snel geregeld waren. Het proces om klaar te zijn om van de ervaring te genieten was heel eenvoudig.

De winnaar was zelf geen EV-gebruiker. Ze heeft haar eigen auto, die niet elektrisch is, maar ze is er vrij zeker van dat elektrische auto’s de toekomst zijn. Sterker nog, ze omschreef zichzelf absoluut als een voorstander van elektrisch rijden. Desalniettemin, als er meerdere keuzes beschikbaar zijn, zoals het delen van elektrische auto’s of leaseplannen, zal het beleven van een dergelijke ervaring waarschijnlijk helpen om de publieke belangstelling voor elektromobiliteit te vergroten.

Daarnaast benadrukte de winnaar dat haar interesse in elektrische auto’s voortkomt uit haar bewustzijn van het belang voor het milieu. Naar haar mening wordt dit belang met de dag groter, dus in de toekomst zullen veel gewoontes veranderen, en de transportmiddelen vallen niet buiten deze evolutie.

Op de dag van de EV-taxirit, die in haar geval 25 kilometer lang was, werden zij en haar vrienden vooral verrast omdat ze midden op het festivalterrein afgezet werden. Op de vraag wat ze zou willen verbeteren of veranderen aan dit initiatief, vertelde ze dat het een unieke ervaring voor hen was, dus dat ze niets zou  veranderen. Gevraagd naar de waarde van deze dienst vertelde ze dat ze bovendien betalen voor een dienst als deze, omdat het een milieuvriendelijk alternatief is dat het waard is.

Een oplossing met toegevoegde waarde
Ten eerste moet worden gewezen op de positieve impact die een initiatief als deze winactie kan hebben. Elektrische mobiliteit is inherent verbonden met duurzaamheid en innovatie. Daarom kan het koppelen aan bijvoorbeeld een evenement, een merk of een bedrijf ongetwijfeld bijdragen aan het opbouwen van een positief imago ervan. Er zijn illustratieve voorbeelden hiervan met aantoonbaar succes, zoals zero paper, zero plastic of zero emissie strategieën.