In AirQon werken 10 partijen samen met als ultieme doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wie zijn die partners? En waarom doen ze mee met AirQon? Vandaag stellen we je voor aan wethouder Daan Quaars van de gemeente Breda.

“AirQon is nog kleinschalig, maar het verhaal is heel groot”

“Als betrokken wethouder voel ik me, ook persoonlijk, sterk betrokken bij innovaties op het gebied van duurzaamheid. Het is belangrijk om in pilotprojecten als AirQon te ontdekken wat werkt en wat niet. Op dit moment is het nog kleinschalig, maar gezien de toenemende elektrificering van de wereld en de klimaatproblematiek is dit straks een onderdeel van een heel relevante ontwikkeling”, betoogt wethouder Daan Quaars uit Breda.

“Persoonlijk houd ik erg van initiatieven, waarbij er gelegenheid is om fouten te maken waar je iets van kunt leren. Die innovatiekracht hebben we heel hard nodig om onze samenleving in de toekomst leefbaar te houden voor iedereen. Dat wordt ook vanuit de EU flink gestimuleerd, waardoor we als gemeentebestuur een project als AirQon vol kunnen ondersteunen. Ik word enthousiast van het idee dat je een festival door de inzet van elektrische auto’s kunt verduurzamen en zo schone lucht krijgt. Dat verduurzamen gaat overigens nog verder, door bijvoorbeeld de ontelbare plastic bekers te vervangen door statiegeldbekers.

Voor mij zit de grote winst van AirQon in de onderliggende bewustwordingsmove bij de bezoekers van festivals. Die ontdekken geleidelijk dat er dingen veranderen op het gebied van duurzaamheid en dat tegelijkertijd hun vermaak tijdens een evenement niet minder wordt, maar zelfs groter. Denk aan de herrie en stank van die dieselaggregaten, die nu ontbreken. Mensen met eigen ogen op een festivalterrein wat er zoal mogelijk is om stroom te leveren en de lucht schoner te maken. En hoe relatief makkelijk dat soms kan. Dat werkt!

Bij elk evenement waar AirQon bij betrokken is, leren we allemaal. Zo wordt ook de expertise binnen de Gemeente Breda steeds groter en kunnen we die op termijn ook benutten bij andere activiteiten.

Mensen beseffen steeds meer dat we aan de slag moeten met de energietransitie en de klimaatproblemen. Ook op het stadskantoor voelen we de noodzaak, mede door de druk vanuit Brussel. Het is aan ons om de impact van het kleinschalige AirQon-verhaal uit te dragen binnen Breda en verder. Samen met andere initiatieven als meer groene daken, waterbeheer en dergelijke.

Het is niet verkeerd om klein te beginnen en steeds meer mensen te laten ervaren wat mogelijk is om dingen te veranderen. AirQon is een mooie manier om duidelijk te maken dat duurzaamheid ertoe doet. En dat dit mogelijk is met behoud van het plezier op festivals. Die balans is nodig voor een bewustzijnsverandering.”